Sain langan päähän Pyry Salmisen, joka on toinen turkulaisen Stone Filmsin perustajista. Toimintaansa jatkuvasti kasvattava kaksikko on tuttu mm. Mustan Hanhen, Adi L Haslan ja Robban videotuotannoista, joskin vyön alla on jo suurempiakin asiakkaita. Miehillä on juuri päällä yrityksen muutto uusiin, suurempiin toimitiloihin.

Terve mieheen, sanoi lääkäri testien jälkeen aikuisviihdeleffan kuvauksissa! Esittelepä itsesi lukijoille.

Salmisen Pyry Stone Filmsiltä moi. Mä olen toinen firman perustajista, mutta käytännössä jokapaikan höylä, kuten muutkin firmassa tällä hetkellä. Ohjaamista, kuvausta, editointia..oikeastaan kaikkea, mitä tuotanto sisällään pitää. Toisen perustajan Vihtori Valkaman kanssa tunnetaan jo ennestään, kaveripiiristä tämä homma on lähtenyt.

Mistä alkukipinä videohommiin on lähtenyt?

Haha. No tää lähti alunperin siitä, että kuvailtiin lähinnä kavereita kännissä&läpällä. Alunperinhän oon harrastanut valokuvausta. Sit jotkut frendeistä rupes räppäämään, niin niitä tuli kuvailtua ja sitten huomas, että täs pystyy toteuttamaan luovuutta ihan eri tavalla just valokuvaukseen verrattuna.

Onko kyseessä tosiaan kahden miehen yritys, vai työllistättekö enemmänkin ihmisiä?

Riippuu kuvauksista todella paljon. Jonkun tilanteen pystyy hoitamaan yksikin ihminen, mutta isommissa produktioissa saattaa olla ihmisiä muistakin firmoista ja kuvauspaikalla saattaa häärätä parikymmentäkin ihmistä. Mut yleensä meillä on 2-4 ihmistä paikalla.

Olette tätä nykyä osakeyhtiö. Missä kohtaa hommasta tuli virallista ja onko se vaikuttanut oaan työhön suhtautumiseen?

Tottakai se vaikuttaa omaan suhtautumiseen. Oltiin Vihtorin kanssa aikaisemmin eräässä mainostoimistossa töissä ja päätettiin lähteä sieltä. Hetken oltiin siinä tyhjän päällä, mut sit päätettiin, et tehdään tästä aikaisemmin harrastuksen omaisesta touhusta ihan virallista. Sit pistettiin paperit vetämään ja ruvettiin puskemaan heti täysillä. Täs ei oo hirveesti tullut nukuttua, tai lomia pideltyä, hah.

Onko alan koulutusta?

Koulua ollaan käyty, mutta ei valmistuttu. Eniten sitä oppii kentällä, oikeissa tilanteissa.

Right on, vähän sama joka alalla. Musapuolella tekniikan kehittyminen on tuonut lähes jokaiselle mahdollisuuden tuottaa jopa kansainvälisen tason musiikkia kotistudiomeiningillä. Näkyykö sama videopuolella?

Videopuolella ihan sama tilanne. Toki aina on voinut napata kameran itse käteen, mut hintataso on nykyään edullisempi. Mutta näkemys siinä pitää aina olla pohjana. Ja me ollaan panostettu aina siihen, että meidän videoissa on sisältöä.

Mä kuvailisin teidän kädenjälkeä sanoilla tuore, moderni, mutta silti suomalainen(hyvällä tavalla). Onko esikuvia muualta maailmasta?

No ei oikeastaan ulkomailta. Ollaan fanitettu näitä paria kotimaista tekijäporukkaa tosi paljon, Pablo Filmsiä ja Cocoaa. Niillä on ollut tosi hieno meininki aina.

Mikä tässä työssä on kamalinta ja mikä taas palkitsevinta?

Kyllähän kaikissa duuneissa jokin ärsyttää. Meillä esim. välillä työpäivät venyy välillä niin pitkiksi, että niiden jälkeen on aivan loppu. Mutta kun omaan sänkyyn pääsee on kuitenkin tosi tyytyväinen päivään. Parasta tässä on se, että päivät on aina erilaisia, koska kaksia samanlaisia kuvauksia ei ole.

Minkälainen suhde suomirappiin/musaan yleensä?

Kyllähän sitä on ollut aina musiikin suurkuluttaja. Teini-iässä alkoi toi suomirapin kuuntelu; Julma-Henriä, Asaa, Steen1:stä, mitä näitä nyt on. Sitten, kun tuli Turkuun muutettua, tutustui täällä noihin räppityyppeihin ja rupes niille kuvaamaan videoita. Kyllähän musiikkia voi kuunnella tottakai ilman videota. Mutta jos tarjolla on myös video, kyllä mä sen ennemmin tsekkaan.

Onko teillä jotain selkeitä tulevaisuuden suunnitelmia yrityksen suhteen, vai mennäänkö päivä kerrallaan hektisyydestä selviten?

Kyllä meillä on koko ajan tulevaisuuden suunnitelmia ja kasvatetaan yritystä koko ajan isommaksi. Sen enempää en paljasta vielä.

Kiitos Pyry haastattelusta ja tsemppiä muuttopuuhiin!

Kiitoksia ja hyvät viikonloput!

http://stonefilms.fi/