SUOMI VS RAP – DOKUMENTTI . CHECK THIS.

Suomi vs Rap on dokumentaarinen tietoisku suomiräpistä ja sen kasvusta – vaihtoehtomusiikista valtavirran jätti-ilmiöksi. Kolmen jakson aikana suomalaisen hip hop-musiikin ja -kulttuurin avaintekijät pääsevät ääneen, kun ilmiön syntyä ja kasvua lähdetään avaamaan askel askeleelta. Rock ei ole missään nimessä kuollut, sillä on vain uusi nimi – rap.

JAKSOT

JAKSO 1

TSEKKAA JAKSO

Suomirap ja sen ympärillä kasvava kulttuuri on nyt suositumpaa kuin koskaan. Dokumenttisarjan ensimmäisessä jaksossa alan artistit kertovat, kuinka CD-rompuille poltetuista hikisistä kellarisessioista päädyttiin valtaamaan Suomen suurimmat keikkalavat ja striimauspalvelut.

Jaksossa esiintyvät:

Paleface, Särre, Gettomasa, F, Juno, Pikku G, Pyhimys, Gasellit.

JAKSO 2

TSEKKAA JAKSO

Jare ja VilleGalle päätyivät toteuttamaan urheiluhaaveiden sijaan uraa räppäreinä. 2010-luvun taitteessa Youtube ja laadukkaiden kotistudioiden yleistyminen olivat oleellisia katalysaattoreita Suomiräpin tähän päivään asti kestäneeseen nosteeseen.

Jaksossa esiintyvät:

JVG, Gettomasa, Juno, Ibe, Adi L Hasla, Gasellit ja Pyhimys.

JAKSO 3

TSEKKAA JAKSO

Suomiräpin uuden aallon ceissiä käytäessä läpi käy selväksi, että alan tekijöiden sukupolvien ja -puolien moninaistuessa rap-kulttuuri kehittyy ja levittäytyy yhä laajemmalle. Blockfestin Kalle Kallonen kertoo, kuinka Ratinasta tuli yksi Suomiräpin tärkeimmistä paikoista.

Jaksossa esiintyvät:

F, Kalle Kallonen, Cledos, Hassan Maikal, Ibe, Yeboyah, Melo, Bizi, Jessica Jonsson-Palmroth, Tippa, Pyhimys, View.

 

Featin toimitusjohtaja ja dokumentin vastaava tuottaja Aatu Laine kommentoi projektin syntyä näin:

“Tarina siitä, miten Feat.fi ajautui tähän dokkariin mukaan on hauska ja sattumien summa. Tuottaja/operaattori/ohjaaja Atte Merikallio otti meikään koodia loppukesästä 2019 et oisko Sonnin Taaccan materiaalia mahdollista käyttää, johon vastasin et todellakin onnistuu. Sovittiin treffit Cafe Javassa ja Käsikirjoittaja/ tuottaja/operaattori Lloyd Libiso oli tottakai mestoilla mukana.

Tunnin kuluttua oltiin NO PIZZA:ssa safkaamassa ja meillä oli alkamassa ohjelmaformaatti NO BULLS**T-Afterwork, johon tarvittiin timanttista vetäjää. Ruoat ja juomat kun oli tuhottu, lyötiin kättä päälle, et Lloyd tulee siihen juontaja-operaattoriks.

Tästä alkoi tiivis yhteistyö Lloydin ja Aten kanssa. Oli todella ilo huomata, miten äijät fiilisteli dokkaria ja teki aivan järjetöntä duunia timanttisen kokonaisuuden eteen. Sit päästiin vaiheeseen, et osattiin kertoa dokumentille suuntaa-antava ajankohta, jolloinka se olisi valmis.

Ainoa asia mikä puuttui oli jakelu ja sitä kautta lähdettiin tekemään yhteistyötä. Paljon ollaan kimpassa nyt jo touhuttu, mut tää matka on viel pitkä. Vitun hyvää duunii Äijät!

Iso kiitos myös Videolle Productionsille, joka mahdollisti kaluston ja teknistä tukea tämän kulttuuriteon saattamisen kaikkien nähtäväksi! Yhdessä tehdään Kulttuuria(kin), ei yksin. Huikee matka kellareista stadioneille, seuraava jos tulis, se vois olla ”Stadioneilta Härmään”, ketä näist tietää.

Iso kiitos kaikille, jotka mukana on ollut tekemässä, auttamassa, mahdollistamasssa, puhumassa ja mitä vain!”

Kuvat: Pekka Keränen