Day Offin tarina on pitkä ja monivaiheinen. Matti “Miqu” Eirtovaara avasi ensimmäisen skeittiliikkeen Helsinkiin vuonna 1977 ja oli jo vuodesta 1978 mukana järjestämässä ensimmäisiä skeittitapahtumia ja -kisoja Suomeen. Liike sulki ovensa vuonna 1981 ensimmäisen skeittibuumin laannuttua. Tarina sai traagisen käänteen Matin menehdyttyä lasketteluonnettomuudessa Sveitsin Alpeilla vuonna 1982. 36 vuoden tauon jälkeen Day off sai jälleen kivijalkamyymälän Turusta ja nyt, vuonna 2018 liike siirtyy suurempiin tiloihin aivan Turun keskustan ytimeen. Mika Eirtovaara, Miqun poika, toi takaisin 40 vuotta vanhan brändin.

Mistä sulla lähti idea Day Offin takaisin tuomiseen?

Siitä on nyt kaks vuotta, kun ohjasin Tampereen teatteria ja yks näyttelijöistä oli skeittari. Puhuttiin mun skeittimenneisyydestä ja hän lainas mulle lautaa. Mähän innostuin siitä ja kun olin paikallisessa skeittikauppa Cartelissa ostamassa tossuja, myyjä kertoi jonkun vielä mua vanhemman käyneen juuri ostamassa tossut. Kun kerroin sitten kaupan historiasta, se innostu siitä ja sit mä näytin sille ton logon, jonka löysin. Seuraavan kerran kun kävin siellä se sanoi, että tosta pitäis tehdä t-paitoja. Mä nauroin, et niin varmaan pitäiskin ja parin päivän päästä mietin, et joo. Tosiaan pitää. Ja alunperin oli tarkoitus tehdä vaan t-paitoja ja ehkä lautoja, jotain pientä.

Sit Turusta lopetti toi RCM Store ja mulle tarjottiin mahdollisuutta ryhtyä kauppiaaksi. Olin vähän epävarma asian suhteen, kunnes olin Turun Rullalautailijat Ry :n vuosikokouksessa ja siellä mut esiteltiin uutena kauppiaana. Mä totesin, et kai mä nyt sit oon, hahaha! Mä aloin tekemään tätä ja toiminta alkoi kasvamaan. Ilman mitään kokemusta rupesin rakentamaan kauppaa. Turun eka kauppa oli pystyssä vuoden ja nyt sitten ilmaantui tilaisuus muuttaa uusiin tiloihin ja kehittää tätä ideaa eteenpäin. Kaikki on ollut tavallaan sattumaa ja oon kyllä tosi innoissani.

Tuossa kun otin selvää kaupasta ja brändistä, huomasin Day Offin olevan selkeästi ns. moderni yritys siinäkin mielessä, että ekologisuus on tärkeä kulmakivi pelkän kaupanteon sijaan.

Joo ja tarkoitus on viedä toimintatapoja vielä ekologisemmaksi. Tällä hetkellä meidän t-paidat ja hupparit on luomupuuvillaa ja ne tulee Intiasta, mut ne tulee tehtaista, jotka käyttää kierrätettyjä materiaaleja, sekä aurinko- ja tuulienergiaa. Tarkoitus on selvittää, josko me saatais tehtyä tuotteet täällä. Painatushan tapahtuu turkulaisessa yrityksessä, mutta ollaan sitäkin mietitty, et jos saatais painettua itse.

Toinen asia, joka herätti mielenkiinnon on yhteisöllisyys, joka teillä on vahvasti mukana konseptissa.

Joo yhteisöllisyys on yks tärkeimmistä asioista, joita me painotetaan. Ollaan todella ylpeitä, et saadaan sponsoroida Jesse Teräsahdetta, joka on perustanut Skeittaa, älä kiusaa-skeittikoulun ja Pekka Hyysalon FightBack kuuluu myös meidän tuoteperheeseen. Lisäks meillä on valikoimassa kotimaisia Silky Skateboards-lautoja, joista jokaisesta myydystä lahjoitetaan kolme euroa Etiopiaan Megabi Skatelle.

Nää uudet, suuremmat tilat antaa myös paljon enemmän mahdollisuuksia ja tänne on rakennettu myös miniramppi.

Okei, eli meininkinä ei todellakaan ole mikään “osta ja lähe menee”…

Joo ei todellakaan. Tänne tulee myös kahvilatila, josta löytyy flipperi ja sit tollanen vanha Atarin videopeli ja toivotaan, et tästä tulis sellanen mukava hengailupaikka. Tilan perälle tulee myös n. 80-100-paikkainen klubi, jolla on tarkotus tarjota stand up-komiikkaa ja musiikkia. Ehkä saatan vetää jotain stand up-kouluakin ja videotykillä meinataan näyttää vanhoja skedeleffoja sun muuta vastaavaa. Liike pyörii päivisin ja muovautuu klubiksi sitten iltaisin.

Kuulostaa kyllä mahtavalta lisäykseltä Turun tarjontaan. Koskas liikkeen ovi aukeaa?

Meillä on 24 -25.11 kaksipäiväiset avajaiset. Lauantaina on päivällä koko perheen skeittikoulu ja kahvia&kakkua, illalla aukee toi stand up -klubi. Sitten sunnuntaina on Jessen koulu ja Jansolo on hoitamassa musiikkipuolen. Eli tervetuloa paikalle!