Joniveli & Rekami julkaisivat toisen singlensä tulevalta yhteisalbumiltaan, joka tippuu elokuun lopussa. Tavoitin tuoreella Kujalla -raidalla räpeistä vetovastuussa olevan Joniveljen vastaamaan muutamaan kyssäriin koskien näiden kahden jyväskyläläislegendan yhteisprokkista.

Kujalla -kappaleesta lähetetyssä promotiedotteessa Joniveli avaa sen taustoja näin:

-Oletko joskus ollut niin kujalla, ettet enää oikein tiedä, mistä olit tulossa tai mihin suuntaan seuraavaksi pitäisi mennä? Tai jopa niin kujalla, ettet enää edes mieti sellaisia asioita?

Alkuun katujen nimet eivät soita kelloja tai herätä tunteita. Jossain vaiheessa kuja tulee kuitenkin tutuksi, eikä sieltä välttämättä enää edes etsi pois pääsyä. Valaistuminen on sana, jota ei tee mieli käyttää kovin löyhästi, mutta kujalta ulos löytäessä se yleensä tapahtuu.

Sitten itse haastiksen kimppuun, wassap Joniveli! Missä paikassa kappaleen teksti syntyi ja kauanko sen kirjoittamisessa meni aikaa?

-Tää biisi tuli tosi vaivattomasti. Max kahden istunnon homma, tunti-pari per sessio. Hienosäätöön saattaa sitten mennä vielä ennen äänityksiä tai äänittäessä oma aikansa.

Mä kirjotan aika sillai fiilispohjalta, et heti jos alkaa tuntua liian korkeelta seinältä, niin päästän irti ja pidän tauon, jatkan myöhemmin / toisena päivänä. Aamupäivät ehdottomasti parasta aikaa kirjoittamiseen.

Yksittäisiä läppiä tulee kirjoitettua ylös missä milloinkin, mutta itse päämäärätietoinen biisin kirjoitus tapahtuu lähes poikkeuksetta omalla studiolla.

Millaista on työskennellä Rekan kanssa, kun molemmilta teiltä löytyy varmasti visiota vaikka muille jakaa niin tuottamisen, kuin räppienkin suhteen? Löytyykö yhteinen sävel silti helposti?

-Ilman mitään ongelmia. Kaikki meni Rekan seulasta läpi aikalailla sellaisenaan. Yhtä biisiä tartti vähän jumpata, mut vaan, koska se muistutti täysin sattumalta niin paljon erästä toista suomiräppibiisiä.

Tää levy on tehty klassisesti etänä eli Reka lähetti kasan biittejä, joihin sitten kirjoitin ja äänitin omillani. Reka kuuli käytännössä vasta äänitetyn matskun.

Tein myös jonkun verran tuotannollisia ratkaisuja itse, koska oon niin tottunut siihen mahdollisuuteen. Oonhan räpännyt suurimmaksi osaksi vain omiin biitteihin. Nekin meni läpi Rekalle, esteettiset maut natsaa hyvin yhteen ja luottoa löytyi.

Tulevalla Laastarit, Liimat, Teipit ja Siteet -pitkäsoitolla jäbä siis vastaa voksuista ja Rekami aka LX-Beats on kyhännyt biitit, kun viime EP:llä homma taas oli toisinpäin. Äijä on muutenkin aktivoitunut taas viime aikoina selvästi enemmän räppäämisessä, onko jotain erityistä syytä, miksi kipinä jälleen syttyi?

-Se oikeastaan lähti liikkeelle jo siitä JKL 101 -levystä. Toimin sillä levyllä lähtökohtaisesti vastaavana tuottajana ja päädyin loppujen lopuksi olemaan myös äänessä eniten. Sen jälkeen on avautunut lisäksi mielenkiintoisia featteja + yhteistyö Rekamin kanssa.

On myös tuntunut siltä, että on taas jotain sanottavaa räppeinä. Pitkään se sanottava tuli laulaen ja englanniksi.

Laastarit, Liimat, Teipit ja Siteetalbumi ilmestyy 29. elokuuta ja sillä fiittaavat Paleface, Tommishock sekä Aina. Tsekkaa Kujalla -träkki alta ja ota Joniveljen ja Rekamin somet haltuun!