Suomiräpin pioneeriposse Ritarikunta ratsastaa taas ja julkaisi faniensa suureksi iloksi vielä yhden uuden sinkun ennen kesän saapumista. Käänny ylös -niminen biisi on taattua RK-laatua, suorastaan klassist! Tavoitin yhtyeen MC:t Chyden & Lempi Joen kertomaan ritariston edustajiston tuoreimmat kuulumiset.

Moro äijät! Teiltä tippui just uusi sinkku, jota Instassa mainostitte muun muassa saatesanoin: kääntymyksen aika. Voitteko avata syvemmin biisin aihetta / filosofiaa lukijoillemme?

Lempi Joe: Tää on perus Ritarikunta-tyylinen emoräp, valo tunnelin päässä on tällä kertaa pohjakosketuksesta löytyvä alusta ponnistamiselle.

Chyde: Joella oli tähän idis, johon mä pääsin suht iisisti mukaan. Me ollaan parin vuoskymmenen jälkeen aika pitkällä siinä, et joko tajutaan toistemme pointit – tai sitten ei.

IG on IG ja tosi hetkessä kii. Eli toi “mainoslause” nyt vaan sattu sopii julkasun hetkeen. Biisissähän viesti on positiivinen, mut sit taas valtaosassa tekstiä ollaan paljon pimeemmissä maisemissa. Ehdottomasti kuitenki toi valo tunnelin päässä on se pointti.

Tää on siis teidän vika sinkku ennen kesää. Voimmeko sen jälkeen mahdollisesti odottaa jo uuden RK-albumin ilmestyvän?

Chyde: Alkuvuodesta on nyt tullu tiiviillä tahdilla neljä sinkkua ja syksyllä tulee vielä yks, jonka jälkeen koko loppualbumi. Se on siis täysin valmis ja ns. putkessa, päätettiin Överdogin kanssa vaan koittaa tällast julkasurytmiä. Täs on päästy nyt esittelemään vasta osa tyyleistä, paljon lisää siis vielä tulossa.

Äijät on turkuräpin ja oikeastaan koko suomiräpin ehdottomia OG-status-miehiä ja jaksatte edelleenkin painaa tinkimättömällä tyylillä sekä tatsilla, joka on myös helkkarin inspiroivaa seurattavaa. Mikä on salaisuutenne siinä, että rattaat sen kuin jatkavat pyörimistään, eikä hidastumisen enteitä näy?

Lempi Joe: Jonkin aikaa musisoituani huomasin, että räp-musiikki on mulle sopiva itseilmaisun muoto, asioita kasaantuu päähän ja päästäkseen niistä eroon tai aiheissa syvemmälle, niitä pitää tällä luonteenlaadulla jotenkin käsitellä. Tämä sisäinen tarve ei ole poistunut mihinkään ja siksi itse ainakin aina tulee jatkettua.

Uusia biisejä tehdessä oli todella innostavaa huomata, että sitä edelleen kuulosti hyvässä mielessä samalta, vaikka nuoruudelle tyypillinen uhoaminen oli poistunut. Olen itsestäni ylpeä, että olen aiemmin uskaltanut avata itseäni ja tehdä sanoituksia omista lähtökohdista ja todellisista asioista, suoraan kopioimatta ketään ja mitään. Tämä on mahdollistanut oman jatkamisen, tie omaan itseen on helppo löytää ja ääni tuntuu omalta ja se kehittyy edelleen, sillä ikä ja kokemukset mielestäni syventävät tekstejä.

Miksi bändinä ollaan yhä kasassa, varmaan yksi syy on pitkät tauot ja sopiva etäisyys ja sopivan pieni, mutta sitäkin innokkaampi suosio. Ei olla päästy palamaan pahasti pohjaan missään vaiheessa. Tuotantomielessä ollaan päästy aivan huimasti eteenpäin, musiikki kuulostaa ja on täysin ammattimaista, se on todella innostavaa ja eteenpäin vievää!

Chyde: Joo paljon just, mitä Joe sano. Mun nyt ois tietenki pitäny jo aikoja sitten lopettaa räppien tekeminen ja siirtyy johonki aikuisten asioitten pariin. Sitä nyt vaan saa vielä odottaa! Hauskaa, jos sen voi ulkopuolelta kokee inspiroivana, koska sitä se ainaki sisäpuolelta just on.

Kyllähän me nykysin mennään sillee pitkää maantietä isolla vaihteella verrattuna siihen rata-ajoon, mikä oli käynnissä alkuaikoina. Hyvä kuitenkin huomata, et molemmat puolet on edelleen tallella; saatetaan napata joistain jutuista todella äkkii kii, mut toisaalta tehään rauhassa, jopa harkiten!

Henkilökohtaisesti välillä on kauhistuttanut odottaa biisien ilmestymistä, kun miettii, et ehtiikö jutut jotenki mennä ohi, ennen kun jengi kuulee ne. Vielä ei oo käyny niin, vaan kelat on osottautunu kestäviks. Kyl mä ainaki ite voisin kirjottaa valtaosan meiän aika vanhoistaki tekeleistä vielä vuonna 2020.

Ja siis kasassa ollaan varmaan just siks, et ollaan välillä oltu pitkäänki joutumatta kattelee toisiamme!

Turkulaisuus on aina kuulunut vahvana musassanne. Vieläkö kaikki bändin jäsenet asustelee Suomen Turussa ja onko mielestänne nimenomaan turkulaisella räpillä joitain tunnistettavia ominaispiirteitä?

Chyde: Niin, kuuluuks se? Tätä on kysytty aika usein, eikä me taideta osata vastata. Kyllähän me kaikki täs kulmilla asutaan, vaikkei nyt ihan naapuritalossa niinku joskus. Mä en ainakaan osaa sanoa, onks esimerkiks meillä ja vaikka Ronskibiitillä, NCO:lla tai Kylmä K:lla kovin paljo -tai juuri mitään yhteistä siinä, milt kuulostetaan.

Meiän omalla kohdalla varmaan vaikuttaa se, ettei olla missään ns. polttopisteissä, vaan kyhäillään juttujamme ihan omis nurkissa. Täs mielessä tietty ikäluokkakin vaikuttaa kyllä.