Tämän viikon klassikoissa hypätään ajassa lähes 20 vuotta taaksepäin, jolloin housut lököttivät ja kädet heiluivat non-stopina ilmassa. Meininki oli erittäin hiphop, mutta kuka näistä isoista nimistä lopulta järkkäsi ne kovimmat bileet?

FINTELLIGENS – KELLAREIDEN KASVATIT

 

Voi ei mitä historian siipien havinaa! Kellareiden kasvatteja katsoessa vuodet vierivät niin vauhdilla taaksepäin, että hyvä ettei tule liikutuksen tippa linssiin, kun nuoren Iso H:n ja Elastisen hiphop-muuvit täyttävät ruudun. “Pääkaupungin kellareista meitsit hyökkää / Elastinen ja Iso-H, kädet ilmaaaan!” Videolla bailataan niin vilpittömästi 2000-luvun alun tyyliin isoissa pöksyissä ja kädet jatkuvasti katossa, että meno on vieläkin, lähes 20 vuoden jälkeen, älyttömän viihdyttävää katseltavaa.

 

Kellareiden kasvatit oli Fintelligensin toinen virallinen single vuonna 1999 julkaistun Voittamattoman jälkeen. Biisi myi nopeasti kultaa ja vakiinnutti kaksikon aseman suomihiphopin sanansaattajina valtamediassa ja suuren yleisön silmissä. Samana vuonna kuin Kellareiden kasvatit ilmestyi, julkaistiin myös Fintsujen ensimmäinen pitkäsoitto Renesanssi, jota sitten myytiinkin kultalevyn verran.

 

Jos videolla näkyvät tanssimuuvit, dj:n hullut skrätsit ja jo mainitut käsien heiluttelut – joka tiivistetään videon kommenteissa sanoin “Käsien heiluttelun Suomen Mestarit”ilmentävät klassista suomihiphopin alkukautta, on kyllä biisin tarinakin suoraan sitä. Uskollisuus omille tyyleille, aitopäisyys, kova työskentely suosion eteen sekä räppinuoruus ovat tämän klassikon rakennuspalikoita : “Me tehdään sitä mitä tehään, jos et diggaa mitä väliä / Meitsit ei tippaakaan mielipiteistä välitä”!

 

Fintelligens: Kellareiden kasvatit -musavideo

 

 

KAPASITEETTIYKSIKKÖ – A-AY FEAT. DIAZ

 

Tämän myöskin aikojen takaa eli vuodelta 2001 kaivetun biisin ekat tahdit heittävät mut ihan teiniaikojeni keskelle, jolloin A-ay:n biitti on syöpynyt mieleeni ja pyörinyt soundtrackina ties missä teinibileissä. Nyt ei juhlita kellarissa vaan kuumimmilla klubeilla naisten ja viinan ympäröiminä, totta kai. Viesti on osittain sama kuin Kellareiden kasvateissa, mutta röyhkeämpänä ja simppelimpänä: “Toi toi toi ja toi mesta menee paskaks meidän toimesta / Rähinä-trinity ja löytyy viinaa koneesta”.

 

Kapasiteettiyksikön eka levy Päivästtoiseen julkaistiin 2001, ja A-ay oli sen kolmas sinkku, joka nousi hitiksi heti biisien Etenee ja 4elementtii jälkeen. Biisissä mielenkiintoista on etenkin siinä käytetty kieli, sillä siinä sekoitetaan huoletta slangia ja englantia. Mukana feattaamassa on nimittäin norjalainen räppäri Diaz, jonka verse ei yhtään kalpene muille: ihan yhtä häpeilemättömästi paukitaan klubeille, salakuljetetaan viinat ja viedään muiden naiset. “Bouncers please, i ain’t taking no cap off / I brought the Rähinä crew, you need to back off / Soon as i walk in you find your lady gone / Is it the chain, or cos i got that avi on?

 

Nykyään A-ay:n tyyppinen naisten pokailuun ja yleiseen rähinöintiin keskittyvä biisi tuskin saavuttaisi näin suurta suosiota, vaikka aihepiiri taitaakin olla hiphopissa yksi ikuisista. Jo se, että naiset nähdään ikään kuin omistettavina palkintoina, jotka voi noin vain muilta miehiltä viedä, sotii sen verran tasa-arvoa vastaan, että jopa hiphop-kulttuurin kontekstissa viestistä saattaisi yksi jos toinenkin älähtää. Sanoman häikäilemättömyys ja yksinkertaisuus – nyt räpätään siitä kuinka kovia jäbiä me ollaan, eikä mistään muusta – on kuitenkin tällä 2000-luvun alun suorasukaisella twistillä niin hilpeää kamaa, että kyllähän biisiä helposti nostalgiapäissään kuuntelee.

 

Kapasiteettiyksikkö: A-ay-musavideo

 

 

SEREMONIAMESTARI – CHILLAA MEIÄ KANSSA FEAT. IDÄN IHME & EM:EL

 

Siirrytäänpäs uhoamisesta leppoisampiin kuvioihin, nimittäin Seren pariin. On tässäkin biisissä aiemmista biiseistä tuttuja elementtejä, kuten naiset, viina ja oman meiningin korostaminen, mutta astetta kunnioittavammalla asenteella: “Ei aggrefiiliksii, kumpi voittaa? Ei tarvi väkivaltaa jos muita kunnioittaa / Jos aikomus on tulla pätemään, tuut ainoastaan näkemään sen miten sua hävettää / Koska tääl ei oo tilaa pousaajille, ja jos oot messissä, niin toustaa sille”. Chillaa meiä kanssa on oikea hyvän mielen anthem, jossa fiilistellään elämän hauskuutta ja Suomen kesää.

 

Näin toukokuussa suloisen kesän odotuksen vallassa on ihan paikallaan katsella videota, jossa eletään mitä parhainta suvea: on järvi, on nuotio, on saunavihta ja laituri täynnä frendejä. Täyttä häkää paistavan auringon alla Sere pistää kovimmat riiminsä tiskiin, ja vierellä heiluu muun muassa hellyttävän nuori Kalle Kinos, joka tällöin Idän Ihmeenä tunnettiin. Ei ihme että Chillaa meiä kanssa oli kesällä 2002 varsinainen megahitti!

 

On hurjaa huomata, miten erilaiselta nuoruus näytti 20 vuotta sitten sekä itseilmaisun että vaatetyylin kannalta, puhumattakaan videotuotannon tasosta. Kuitenkin perusteemat ovat samoja, jotka nykyäänkin koskettavat ketä tahansa teini-iän ja aikuisuuden rajoilla häilyvää nuorukaista: Kuinka erottua muista? Kuinka saada vastakkaisen sukupuolen huomio? Kuinka nauttia elämästä maksimaalisesti niin täysillä, että bileet eivät koskaan lopu?

 

Seremoniamestari: Chillaa meiä kanssa -musavideo