Tällä viikolla huomion saivat Ailu Valle, Stepa ja Hannes H.

Viikon Valitut -juttusarjan tarkoituksena on kerätä joka viikon torstaiksi viimeaikoina julkaistuja teoksia yhteen artikkeliin useammalta eri tekijältä:

Ailu Valle – Suga Suga

Pummiharmoniastakin tuttu saamelaisräppäri Ailu Valle julkaisi Suga suga eli “Souda souda” musiikkivideosinglen, joka on ensimmäinen lohkaisu hänen 27.7.2019 julkaistavalta, kolmannelta studioalbumiltaan Viidon sieiddit eli “Laajentuneet seidat” (Petrichord Records). Levy tulee sisältämään kokonaiset 20 raitaa, joista yhdeksän on rapkappaleita – loput äänimaisemaa, joikua ja spoken wordiä.

“Kappaleessa pohdiskelen ihmisen suhdetta veteen tai nesteisiin, käytän tietotulvaa ja merta metaforana nykyajan informaatioyhteiskunnasta ja siitä mitä se tekee meille. Me soudamme ja huopaamme tietämättä varsinaisesti mihin ollaan menossa tai miksi olemme juuttuneet samoihin ajatusmalleihin vaikka luonto huutaa jo apua. Samalle juomme maailmaa janoisena, humallumme siitä. Ensimmäisessä säkeistössä lähden kotoa pienestä kylästä, missä elämä ja ympäristö oli yksinkertainen ja selkeä mutta vuosien vieriessä maailma on muuttunut valtavasti ja yritän pysytellä perässä. Toisessa säkeistössä olen se aikaansaava nuori joka lähtee mukaan länsimaiseen elämänrytmiin tavoitteenaan maine ja mammona. Puolivälissä säkeistöä tajuan olevani osa ongelmaa ja hukutan syyllisyyden- ja velvollisuudentuntoni muutoksen tekemisestä juomiseen ja humaltumiseen. Kolmannessa säkeistössä sukellan syvään filosofiseen pohdintaan olemassaolostamme Maapallolla. Pohdin suhdettamme syntymään, elämään ja kuolemaan vesiteeman kautta.” – Ailu Valle

Biisin on tuottanut luulajansaamelainen 169. Kappale on rakennettu utsjokelaisen Niilo Rasmuksen keräämien soutu-, vesi- ja konjakkilasisamplejen ympärille. Käännökset lyriikoista löytyvät suomeksi ja englanniksi Youtube-videon kommenttiosion ensimmäisistä kommenteista. Video pyörimään ja äärelle syntyjen syvien!

Julkaistu 19.07.2019

Stepa – Lasillinen vettä

Jatketaan vesiteemalla. Viikko sitten Unelmien teatteri, Vol. 3 EP:n julkaissut Stepa julkaisi musiikkivideon kolmiosaisen EP -trilogiansa keskimmäiseltä kokonaisuudelta löytyvälle Lasillinen Vettä kappaleelle. Katso kaunis visuaalinen anti alta. Videotuotanto: Lungimedia.

Se on koko elämän edellytys /
Jokaisella pisaral on merkitys/
Se kasvattaa kasvit, ravitsee metsät /
Voinko saada lasillisen vettä /
Se puhdistaa kehon, puhdistaa mielen /
Se asuu sisällä joka naisen ja miehen /
Mun kurkkua kuivaa ja kirvelee /
Kun yritykset haluu pohjavedet itselleen /

“Minä en ole kummoinen biologi, mutta sen verran tiedän, että kun meillä on vähän aurinkoa ja vettä niin meillä on elämää.” – Stepa

Stepan voi nähdä keikoilla kesän aikana:

26.07.2019 – @ Mellakka Fest, Hämeenlinna
27.07.2019 – @ Puolivillifestivaali, Äkäslompolo
09.08.2019 – @ Henry’s Pub, Kuopio
17.08.2019 – @ Blockfest, Tampere
31.08.2019 – @ OstariFestari, Oulu
06.09.2019 – @ SHHF, Seinäjoki

Julkaistu 23.07.2019

Hannes H. – Vedä lapaa jo

Hannes H. on Lahtelainen 2000-luvun alulla lyyrisen kielensä viritellyt MC, jonka kolmas pitkäsoitto nimeltään Hemmetti Heezy! on valmistumassa hyvää vauhtia. Tuore julkaisu Vedä lapaa jo on ensimmäinen lohkaisu tulevalta albumilta. Kesäisellä saundilla varustetulla singlellä suomen ärsyttävimmäksikin räppäriksi tituuleerattu MC  kertoo omalla sarkastisella tyylillään mielipiteensä hänestä internetin syövereissä velloviin juttuihin.

Aikaisemmat albumit Ei turhia paineita (Skill Street Entertainment) sekä viime vuonna ilmestynyt Hitto Heezy! on jakanut ihmisiä mielipiteineen kahteen leiriin: joko Hanneksesta pitäviin tai Hannesta rakastaviin – eikä varmasti tulevakaan julkaisu tee tähän sääntöön poikkeusta.

Kappaleen on tuottanut Edi Baxiton, jonka käsialaa myös musiikkivideo on. Videolla mukana myöskin vasta pitkäsoittonsa Joku muu nimi julkaissut Pake, joka hänkin lukeutuu Rosoi Musicin porukkaan.

Julkaistu 23.07.2019

MIKÄLI OLET KIINNOSTUNUT TARJOAMAAN JULKAISUASI  JUTTUSARJAAN, LAITATHAN ITSESTÄSI JA JULKAISUSTASI ESITTELYN OSOITTEESEEN: [email protected]