Tällä viikolla huomion ansaitsivat Tomimonni, Kippari Piippu ja Pramatik.

Viikon Valitut -juttusarjan tarkoituksena on kerätä joka viikon torstaiksi viimeaikoina julkaistuja teoksia yhteen artikkeliin useammalta eri tekijältä

Yhden miehen yksipuoluejärjestelmän levyraatijaosto on käynyt läpi mielivaltaisessa diktaattorin autoritäärisessä ominaisuudessaan useamman julkaisun. Näistä itsevaltuutetun ovat vakuuttaneet seuraavat teokset:

TOMIMONNI – BERMUDAN 3h+k

“Uus aalto on tulossa. Enää sun ei tarvii olla osa ison levy-yhtiön rosteria tehdäksesi laadukasta musiikkia ja videoita. Sä voit valloittaa vaikka koko maailman sydämet sun olohuoneesta!”

27-vuotais Lahtelainen Tomimonni on osa Lahtelaista APEXsound indie-kollektiivia. Tämä syvissä vesissä viihtyvä artisti ei usko genreihin vaan musiikkiin ilman rajoja ja lokerointia. Tuore single BERMUDAN 3h+k sai nimensä, kun remontin yhteydessä artisti pyöri tyhjää kämppäänsä ympäri. Äänet kaikuivat ympärillä ja syntyi idea:

– “Täähän on ku bermudan kolmio, kolme huonetta ja keittiö.”

Remontin valmistumisen jälkeen Tomimonni sairastui keuhkokuumeeseen. Sairastaminen vei kaikki voimat ja sängystä nouseminen tuntui kuin olisi köytetty paikalleen. Kovassa kuumehourailussa hän kadotti ajantajunsa. Päivät vierivät tiedostamatta ja ainoa ihmiskontakti oli ravintoa luoksensa tuova äiti. Taistelun jälkeen hän nousi kirjoittamaan kappaletta – kun vihdoin kykeni tekemään muutakin kuin makaamaan vuorokaudesta toiseen ja pyörittelemään konseptia päässään.

– “Huomasin, että käsissäni on kappale, joka osui johonkin hermoon, niin kovaa, että tiesin sen olevan albumini selkäranka.”

Kokopitkää debyyttialbumi BERMUDA:a voi odottaa julkaistavaksi kokonaisuudessaan jo ennen kesää. Lisää singlejä on tulossa, joten kovaksi yltynyt julkaisutahti pitänee myös! Albumi on hallittu kaaos nykyaikaista rap-soundia höystettynä pop-, rock-, soul- ja rnb -vivahteilla.

“BERMUDA on sukellus mielen syvimpiin aallokoihin, heittäen kuuntelijalle annoksen raikasta taidetta käsiteltäväksi. Albumi kulkee aallon pohjalta sen harjalle ja takaisin. Melankoliasta auringonsäteisiin. Mutapohjasta kirkkaampiin vesiin. Se on oodi uskallukselle löytää itsensä ja paikkansa maailmassa. Matka itsetutkiskelun syövereistä kiitollisuuteen ympäristöään kohtaan, syvä kumarrus veljille ja siskoille sekä maljan nosto kaikille niille, jotka ovat valmiita ottamaan sen vastaan. Bermuda on kuin Pandoran lipas. Sen joko saa auki ja sukeltaa mun kuplaan tai jää pintaraapaisuihin kiinni. “                  – TOMIMONNI

Itse kappale on kahden miehen visio, joka on tuotettu alusta loppuun olohuonestudiolla. Videon käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa itse artisti. Videoefektit on tehnyt APEXsound hovituottaja Antti “räxä” Parkkila ja videon on kuvannut Valtteri Rui. Vaikuttaako tämä kotitekoiselta?

Julkaistu 04.03.2019

Kippari Piippu – Facepalm

Hämeenlinnalainen räppäri-tuottaja, 31-vuotias Kippari Piippu on tehnyt musiikkia enemmän tai vähemmän jo viisitoista vuotta. Facepalm -biisin laadukas tuotanto yhdistelee boombapin, dubstepin ja jopa reggaen elementtejä soljuvana kokonaisuutena. Räppiflow rullaa hienosti, kertsi on tarttuva ja sanoissa on sen verran ajatuksellista haastetta, että biisiä saa pureskella pitkään – ja purkassa riittää makua.

Kaveri ei ylimääräisessä huomionhakuisuudessa piehtaroi: mies tekee biisinsä alusta loppuun tuotantoa ja miksausta (tuottajanimi Navy Snaga) myöten täysin itsenäisesti ja DIY-mentaliteetin omaava hämäläinen julkaisee biisinsä vaatimattomasti YouTubekanavan kautta, eikä ole tohtinut ladata kappaleitaan edes Spotifyyn. CSME-kollektiivin ja Timo Kotipolton taustapiruna hyörivä räppäri-tuottaja on aikeissa julkaista lisää musiikkia. Tarina ei kuitenkaan kerro milloin. Hämeessä kun on tapana tehdä asiat hitaasti…. mutta varmasti.

Mutta mitä kohtaan Kippari Piippu kokee pettymyksen, myötähäpeän ja epätoivon tunteita? Kuuntele biisi ja tee oma analyysisi. Facepalm.

Julkaistu 28.02.2019

Pramatik – Pelipäivä

Urheilutaustan omaava Iisalmelainen räppäri Pramatik julkaisi uuden kappaleen FTK-Levyjen toimesta. Biisin nimestä Pelipäivä saattaa jo arvata, että kyseessähän on tsemppibiisi matseja tai muita urheilusuorituksia varten. Artisti itse suosittelee kappaletta kuunneltavan esim. alkulämmittelyiden aikana tai pelipäivänä jo heti aamusta, henkisen valmistautumisen parantamiseksi. Biitistä vastaa jyväskyläläinen Rehtivee ja videon on kuvannut kuopiolainen moni-osaaja Yosu.

Julkaistu 28.02.2019

MIKÄLI OLET KIINNOSTUNUT TARJOAMAAN JULKAISUASI  JUTTUSARJAAN, LAITATHAN ITSESTÄSI JA JULKAISUSTASI ESITTELYN OSOITTEESEEN: [email protected]