Tällä viikolla huomion saivat Jamidas, Markku Let G ja Sere / Silkinpehmee.

Viikon Valitut -juttusarjan tarkoituksena on kerätä joka viikon torstaiksi viimeaikoina julkaistuja teoksia yhteen artikkeliin useammalta eri tekijältä

Yhden miehen yksipuoluejärjestelmän levyraatijaosto on käynyt läpi useamman julkaisun. Näistä itsevaltuutetun ovat vakuuttaneet seuraavat teokset:

Jamidas – Turhapuro ft. Färmy, Koli-C, Dilemma, Olavinuorin, Ällä

Jo kaksitoista vuotta räpin parissa puuhastellut 26-vuotias jokelalainen Jamidas on kerännyt posseträkilleen nimekkään kaartin. Katutaso Äänite -yhtiölle signatun räppärin kappaleella vierailevilla artisteilla on omissa biiseissään yhteensä miljoonia striimejä. Kappaleen leijailevan mutta pumppaavan biitin on tuottanut yhdysvaltalainen Viibesixteen. Feat sai uudelta tuttavuudelta kommentin itsensä sekä biisinsä taustoista:

“Into musaan ja varsinkin räppiin lähti kun faija joskus ala-asteel osti meitsille Fintelligensin Kokemusten summa -levyn. Vast siin 14v keksin ite ruveta räppää eikä into oo vähentyny pätkääkään. Ekat biisit äänittelin Jami Fataalin kanssa ja tehtiinkin pitkään yhdessä musaa. Sit tulikin tehtyy pitkään yksin musaa kunnes tos pari vuotta sitten törmäsin Färmyyn ja sen jälkeen ympärille on kertyny hyvä porukka tekijöitä ja vielä toi katutason soppari kirsikaks kakun päälle. Biisi sai alkunsa kun tos reilu vuos sit sain idean tehä possebiisin kavereiden kesken, ja kun oltiin Färmyn kans saatu setit tehtyy nii tajuttiin et täst vois tulla isompikin biisi, joten aloin kyselee itseeni isompii artistei messiin ja vähän ylläriks jengi lähti pykälään. Nyt kelasin vaan keskittyy uuden materiaalin tekemiseen ja tuleviin julkaisuihin, katotaan keikkakuvioita sitten myöhemmin.”   – Jamidas

Video by: SLFMD – Selfmade Productions.

Julkaistu 12.03.2019

Markku Let G – Back In The Dayz feat. Riku Ryysyläinen, Wordup & Niko Nova

Menneiden muistelu on aina hyvä aihe biisille. Tällä kertaa aiheesta toimittaa letkeään ja hyväntuuliseen tyyliin FTK-Levyjen edustus neljän riimittelijän voimin. Biisi julkaistiin aikaisemmin Markku Let G – Tekee Asioita albumilla ja kuulijakunnan iloksi kappaleeseen kuvattiin nyt myös tyylikäs musiikkivideo.

Videolla nähdään pätkää niin Kuopiosta kuin biisissä toisena vieraillevan Wordupinkin kotikulmilta Kaliforniasta. Kappaleessa ovat mukana myös mm. Kuopionniemi yhtyeestä tutut Riku Ryysyläinen ja Niko Nova, jotka pyhittivät ruutuaikaansa räppäämällä osan säkeistöistään lapsuutensa lähiöissä Särkiniemessä ja Jynkässä. Biitin kesäinen tunnelma ja videon talvinen maisema luovat mukavaa kontrastia videoon, joka on m.maofaon käsialaa. Markku Let G on pysynyt sorvin ääressä ja tämä vanhan kunnon Jucci Manen aisapari tulee tuomaan lisää persoonallista tyyliään räppikentille myös tulevaisuudessa. Jiaaaaaa boiiiiii!

Julkaistu 08.03.2019

Sere / Silkinpehmee – Kaleva (EP)

Seren ja Silkinpehmeen viimekeväinen Petsamo EP sai odotettua jatkoa. Petsamo ja Kaleva ovat räppärien kotikaupunginosat Tampereella. Vierekkäiset, mutta erilaiset alueet kertovat kaksikon elämäntilanteista ja lähtökohdista. Sere on kuvannut petsamolaista elämäntyyliä sinkullaan Ei oo helppoo olla keskiluokkaa. Kalevaan on poliisilla perinteisesti ollut useammin asiaa. Kaleva EP merkitsee myös kotikulmien hyvästijättöä Silkinpehmeelle, joka muutti Helsingin Kallioon äänitysten päätteeksi.

Molemmilla räppäreillä on takana yli kaksikymmentä vuotta hiphopin parissa ja ensimmäiset yhteiset biisitkin putosivat jo 2001. Tämä tarkoittaa pakotonta ulosantia ja ylimääräisen poseeraamisen puuttumista. Kaleva EP:llä räpätään mm. Tinderin houkutuksista, kananmunien väärästä keittoajasta eron syynä, ylitsepääsemättömistä loukkauksista ystävyydessä sekä viha-rakkaussuhteesta Puff Daddyyn. Artisteilla on myös vaikeuksia sulautua keskiluokkaiseen seuraelämään, alfaurosporukoihin ja Flow-festivaaleille.

Kaleva EP:n tuotanto on Seren käsialaa, lukuun ottamatta Silkinpehmeen Täydelliset -lopetusraitaa. Soundissa kuuluvat viittaukset hiphopin kulta-aikaan. Perinnemusiikkia ei kuitenkaan ole tarjolla, eikä valmiiksi pureskeltuja sanoituksia.

Klipit EP:n biiseistä alla, täydet biisit pääset kuuntelemaan klikkaamalla tästä.

Julkaistu 08.03.2019

 

MIKÄLI OLET KIINNOSTUNUT TARJOAMAAN JULKAISUASI  JUTTUSARJAAN, LAITATHAN ITSESTÄSI JA JULKAISUSTASI ESITTELYN OSOITTEESEEN: [email protected]