Tällä viikolla huomion saivat Stepa, Jones ja Tomimonni.

Viikon Valitut -juttusarjan tarkoituksena on kerätä joka viikon torstaiksi viimeaikoina julkaistuja teoksia yhteen artikkeliin useammalta eri tekijältä

Yhden miehen yksipuoluejärjestelmän levyraatijaosto on käynyt läpi useamman julkaisun. Näistä itsevaltuutetun ovat vakuuttaneet seuraavat teokset:

Stepa – Unelmien teatteri, Vol 1. (EP)

Pitkän linjan MC, vuonna 2008 pinnalle ampaissut Stepa julkaisi viiden kappaleen lyhytsoiton. Viimeksi artisti on julkaissut paljon ylistetyn Henget pitkäsoiton vuonna 2017. Mitä tuoreeseen EP:seen tulee, kyseessä on trilogia; EP saa jatkoa kahdella muulla lyhytsoitolla tulevaisuudessa. Nyt julkaistu Unelmien teatteri, Vol 1. sisältää tuotannollisesti erilaista ilmettä mitä tekijältä on totuttu kuulemaan. Lyriikat puolestaan ovat tuttua taattua voimaannuttavaa Stepa-laatua. Kappaleista huokuu eittämättä hymy ja tekemisen ilo. Artisti on selkeästi tehnyt äänenavausta ja tanssinut tangoa uudenlaista matkaa taittaessaan!

Mistä ajatus triologiaan lähti?

Minun on vaikea kerto mistä se lähti, mutta minä oon vuosien varrella tutustunut moniin muusikoihin. Matti Manninen, Petri Kuusela ja Voutilaisen Jussi auttoivat tosi paljon saamaan tämän kasaan. Ne oli tarpeeksi hulluja siihen ideaan, että yhdistetään jotain iskelmä elementtejä ja räppiä keskenään. Tuskin kovin moni ois luottanut tuollaiseen ideaan tai visioon, etenkin kun minun piti opetella laulamaan. Kiitän heitä ikuisesti siitä, että he antoivat minun olla minä. Lyhytsoiton tekemisen aikana aloin tutustumaan muihin muusikoihin Oulussa ja nyt tuntuu siltä, että kaikki vaan tapahtui yks kaks, vaikka todellisuudessa tämä vaati hulluna työtä. Minulla on myös ollut paljon naislaulajia kertosäkeissä aiemmin, mutta ei miehiä. Minulla oli halu saada joku mieslaulaja tällä kertaa mukaan. Se, mitä minä etsin näytti etsivän myös minua, ja Geneve-kappaleessa Lars Anders bändin solisti Ville hoitaa laulamisen todella hienosti.

Trilogian muut osat?

 – Volume 3 on perinteisempää räppiä ja volume 2 on jotain merkillistä. Olen todella kaukana kotoa ja en hetkittäin usko olevani siinä äänessä edes. En tiedä mitä genreä se on.

Seuraava keikka?

Tampere-talolla 12.4. Mestoilla myös Gasellit ja Pesso.

Vapaa sana?

Musiikki sopii minulle kuin harja suuhun!

Julkaistu 10.04.2019

Jones – Merkityksellinen (feat. siiriheidi)

Katutaso äänitteelle signattu Trilluminatistakin tuttu artisti Jones julkaisi ajankohtaisen singlen Merkityksellinen (feat. siiriheidi). Jones on niittänyt mainetta syväluotaavien lyriikoiden osalta ennenkin, eikä tämä biisi tee poikkeusta tuohon yhtälöön. Tuotannollisesti laadukas ja sanomallisesti tärkeä kappale pureutuu syvälle mielenterveysongelmien ytimeen: yhteiskunnasta syrjäytymisen, arvokkaan työn sekä merkityksellisyyden kokemuksen suhteeseen. Kun ihminen löytää elämälleen merkityksen ja suunnan – hän löytää takaisin elämäntahdon.

“Maailmanlaajuisesti melkein puoli miljardia ihmistä kärsii mielenterveyden ongelmista ja WHO:n mukaan masennuksesta on tulossa yhteiskunnille suurin terveysuhka sekä taloudellisesti että sosiologisesti. Myös Suomessa masennustilastot, varsinkin nuorten keskuudessa, ovat kasvamaan päin. Iso osa masennustapauksista saa voimansa tietynlaisesta merkityksettömyyden tunteesta.

Biisi on erittäin henkilökohtainen ja käsittelee omaa kamppailuani masennuksen kanssa. Kun asian oivalsin, tajusin, että masennus kumpusi kohdallani lopulta merkityksettömyyden tunteesta. Kun löysin ja loin viimein merkityksellisiä ihmissuhteita sekä merkityksellistä tekemistä/työtä elämääni, aloin selättämään tuota hiljaista tappajaa.” – Jones

Lauluvoittoisen herkän räpballadin keskeinen sanoma on se, että jokainen meistä on arvokas ja merkityksellinen. Merkityksellinen on kaikessa henkilökohtaisuudessaan laajasti samaistuttava biisi, joka valaa toivoa ja uskoa parempaan huomiseen. Biisillä vierailee upeaääninen naislaulaja siiriheidi.

Julkaistu 10.04.2019

Tomimonni – Filmi (feat. Olli Antonio)

Tuore tulokasartisti Tomimonni jatkaa ahkeraa julkaisutahtiaan. Vasta maaliskuun alussa huomiota herättäneen musiikkivideonsa julkaissut muusikko tiputti uuden singlen: vuorossa syväluotaavan kuplan puhkaisija Filmi. Kappaleella vierailee negatiiviset nuoret yhtyeen keulahahmo Olli Antonio, joka julkaisi viime vuonna Hög Recordsin kautta ensimmäisen sooloalbuminsa.

“Olli kuuli demon kertsistä noin pari vuotta sitten ja fiilisteli. Palattiin asiaan myöhemmin kun Olli pyysi päästä biisiin feattaamaan. Ajattelin et railakkaana juhlijana tunnettuna äijänä Ollilta pulppuaa verse alta aikayksikön… ja niin siinä kävi. Painettiin värssyt pakettiin ja jäätiin hieromaan soundia APEXsound hovituottajan räxän kanssa. Tähän muottiin se asettui.

Kappale on saanut inspiraationsa omakohtaisista ja korvakäytäviä pitkin tietoisuuteen pureutuneista illanviettotarinoista. Niistä öistä kun on menty niin sanotusti ISOSTI. Mitä ikinä se sitten kullakin on ollut. Helikoptereita, limusiinejä, kuohuvaa punaisella matolla? Äijät oli Dan Bilzerianeja ja mimmit oli filmitähtiä. Noh… Se mikä on totta, on kuitenkin hieman sumussa. Strobojen sykkeessä filmi on saattanut pätkiä ja ihmismieli tehdä temppujaan. Päällepäin biisi on jonkinlainen bileträkki, mutta pinnan alla muhii syvempiä ajatuksia ja kerroksia. Nostetaan malja sille!” – Tomimonni

Julkaistu 22.03.2019

MIKÄLI OLET KIINNOSTUNUT TARJOAMAAN JULKAISUASI  JUTTUSARJAAN, LAITATHAN ITSESTÄSI JA JULKAISUSTASI ESITTELYN OSOITTEESEEN: [email protected]