Tällä viikolla huomion ansaitsivat – ja saivat – Liigalaiska x Lauri Avaruudesta, Ruma ja Etta.

Viikon Valitut -juttusarjan tarkoituksena on kerätä joka viikon torstaiksi viimeaikoina julkaistuja kappaleita yhteen artikkeliin useammalta eri tekijältä

Yhden miehen yksipuoluejärjestelmän levyraatijaosto on käynyt läpi mielivaltaisessa diktaattorin autoritäärisessä ominaisuudessaan useamman kappaleen. Näistä itsevaltiaan ovat vakuuttaneet seuraavat julkaisut:

Liigalaiska x Lauri Avaruudesta – Maaginen vire

Suomiräpin pelikentällä pitkään operoineet Liigalaiska & Lauri Avaruudesta julkaisivat toissapäivänä uuden singlen nimeltä Maaginen vire. Kappaleen mystinen tunnelma jatkaa samaa linjaa, minkä edellinen single Portti aloitti. Kummatkin kappaleet ovat esimakua kaksikon tulevalta Kolm3kulma EP:ltä. Uusi single sai rinnalleen myös musiikkivideon. Videon ovat ohjanneet Silva Kuusniemi & Silke Riihinen. Musiikkivideon tunnelma jatkaa luonnollisesti siitä, mihin kappale kuulijan johdattaa – syviin vesiin.

Onko tämä Överdog -levy-yhtiölle signattu kaksikko tämän hetken suomiräpin kovimpiin lukeutuva parivaljakko? Liigalaiska on julkaissut vuonna 2015 levyn nimeltä 2Suuntainen KielialahäiriöMoni muistaa hänet myös JXO:n anthemilta vuosimallia 2k16. Lauri Avaruudesta sen sijaan on julkaissut aiemmin neljän biisin EP:n, Ufoja Runoja, vuonna 2016. Nyt kaksikko on yhdistänyt voimansa ja luvassa on pitkäaikaisempaa yhteistyötä. Tuottajana tulevalla EP:llä on Johnny Crash.

Kappaleessa yhdistyy laadukas tuotanto, leijaileva tunnelma, taidokas riimittely, omaperäinen tarinankerronta sekä tietenkin maaginen vire. Erityispropsit kiehtovasta kertosäkeestä ja videolla esiintyvästä tanssijasta.

“On tulossa Kolm3kulma-EP nyt keväällä diginä ja sit kassu jossa on EP ja toisel puolel meidän ug-crewin, TMNPK:n toinen levy.”

– Liigalaiska

JULKAISTU 18.02.2019

Ruma – Kuplii

Helsinkiläinen rapartisti Ruma on julkaissut neljä sinkkua muutaman kuukauden sisällä. Viime viikolla päivänvalonsa näki tuorein lohkaisu, Kuplii, ja samalla kokonaisuus paketoitiin EP:ksi (kuuntele koko EP tästä linkistä). Kyseistä taiteilijaa ei voi syyttää ainakaan laiskuudesta, nimittäin vasta viime vuonna Ruma julkaisi Helsinki nimisen pitkäsoiton, jolla kuultiin 13 kappaletta, vierailijoinaan Kube, Mäkki, Mariska, Jere & Ode, Aida ja Dj Sweedy.

Kuplii on kappale intohimosta. Siitä poltteesta, minkä vuoksi voisit taistella. Jollekkin se on jääkiekko, jollekkin ratsastus, jollekkin musiikki. Jollekkin jokin ihan muu. Intohimoa pitäisi seurata, eikä tukahduttaa sitä liekkiä.

”Kuplii kertoo suoraan sen miltä musta tuntuu, jos en esimerkiksi pysty tekemään musiikkia pitkään aikaan. Se kertoo miltä se tuntu myös lapsena. Oli kauhee tarve päästä luomaan, vaikka tieto-taitoa ei ollutkaan. Anna mun olla mä!”

– Ruma

JULKAISTU 15.02.2019

Etta – 10

Musiikillisessa perheessä pääkaupunkinseudulla kasvanut Etta on aina tiennyt haluavansa laulaa. Esikuvanaan hänelle oli nuorena Whitney Houston, jonka kappaleita hän lauloi päivittäin. Kolmannella luokalla hän siirtyi musiikkiluokalle, jossa mukaan tuli laulun lisäksi poikkihuilun soittaminen. Vuonna 2007, ollessaan 10-vuotias, hän osallistui Talent Suomi kaudelle ja pääsi kisassa semifinaaleihin saakka. Ohjelman jälkeen hän kuitenkin totesi, että kisat eivät ole häntä varten. Siitä alkoi vimmainen itsensä kehittäminen.

Kesällä 2017 ETTA huomasi, että kaikki mitä hän haluaa sanoa, ei mahdu laulun muotoon. Niinpä hän päätti kokeilla kirjoittaa riimejä. Helmikuussa 2018 ETTA kirjoitti levytyssopimuksen PME recordsin ja Warner Music Finlandin kanssa.

Mutta mitä vielä. Videon YouTube kommenttikenttä vilisee kauttaaltaan villejä väitteitä. Onko Tory Lanez – Shooters kappale toiminut tarkoituksenhakuisesti kappaleen innoittajana, onko melodiakulkujen yhteneväisyys kopiointia vai onko kyseessä puhdas sattuma?

Uhoa tästä biisistä ei ainakaan puutu! Katso lyriikkavideo ja muodosta oma mielipiteesi.

JULKAISTU 08.02.2019
MIKÄLI OLET KIINNOSTUNUT TARJOAMAAN JULKAISUASI  JUTTUSARJAAN, LAITATHAN ITSESTÄSI JA JULKAISUSTASI ESITTELYN OSOITTEESEEN: [email protected]