Tällä viikolla haipataan Devin The Dudea

Weekly Hype -juttusarja laajentaa feat.fi:n reviiriä myös ulkomaisiin julkaisuihin. Viikottaisessa juttusarjassa nostetaan tapetille tarkempaa katsausta varten jokin lähiaikoina julkaistu haippaamisen arvoinen ulkomainen teos.

Devin The Dude – Still Rollin’ Up: Somethin’ To Ride With

Levyllinen uutta musiikkia feelgood-räpin lähettiläältä Devin The Dudelta!
Uuden studio -LP:nsä myötä Houstonista kotoisin oleva legendaarinen veteraaniräppäri jatkaa vankkaa linjaansa,
tuoden kuitenkin mukaan myös uusia raikkaita tuulahduksia.

Devin The Dude on säilyttänyt omaleimaisen hillityn stoner -tyylinsä jo kahden vuosikymmenen ajan,
eikä tämä, järjestyksessään hänen jo kymmenes albumi ole sen suhteen ollenkaan poikkeus. Yrttiä, viiniä ja naisia arvostava räppäri on menestyksekkään tuotantonsa kautta muodostunut hyvinkin essentiaaliseksi osaksi omaa gendreään. Viimeistään Dr. Dre:n 2001 levyllä mukana oleminen lunasti hänelle paikan suurien joukkoon. Mitäpä stoner -rap olisikaan ilman Doobie Dudea?

Devinin ulosannista huokuu tälläkin levyllä tuttu itsevarmuus ja tietty anteeksipyytelemättömyys,
tietenkin unohtamatta pilkettä punertavassa silmäkulmassa. The Dude säilyttää lungin tyylinsä charmikkaasti myös Trap-A-Niggan kaltaisien hieman energisimpien taustojen kanssa flouailessaan. Räppien lisäksi mies loistaa useissa kappaleissa myös hänelle ominaisilla lauluosuuksillaan. Biisien teemat liukuvat luontevasti yleisen elämäntieteen tiputtamisesta julkisuuden tuomien paineiden käsittelyyn, ja sitä kautta rakkauselämän dilemmoihin. Levyltä löytyy tietysti myös otsikon lupailema (ja niminen) “Tien päälle” -biisi, sekä erittäin mainiosti toteutettu ja toimiva jamaikantuoksuinen reggaeralli Doobie Drop, joka on kuin Doobie Ashtrayn vähemmän kaihoisa jatko-osa.


He’s so calm, he’s so cool, he’s, the Dude

Albumin tuotanto on mutkatonta, erittäin laadukasta ja korvia hivelevän sulavaa. Äänimaailma on eteerisen chilli, kuitenkin varustettuna suhteellisen ryhdikkäillä rummuilla. Sävellyksissä sekä sämpleissä on miellyttävää vintage -soundia sekoitettu sopivassa suhteessa tämän päivän träpähtäviin elementteihin. Äänenlaadullisesti albumi on myös ihan omaa luokkaansa, hiotun ääniteknisen työskentelyn myötä on saavutettu hyvin täyteläinen saundi.

Still Rollin’ Up: Somethin’ To Ride With on kaikenkaikkiaan vaikuttava ja komea yhtenäinen kokonaisuus, yhdistelmä uutta ja vanhaa taidokkaasti tuotettuna silkkiseksi kuuntelukokemukseksi. Tässä levyssä on “sitä jotain” – erityistä smoothiutta – mikä nostaa platan ehdottomasti miehen julkaisujen parhaimmistoon.
Devin The Dude jatkaa siis yhä takuuluotettavana doupin rap-musiikin tarjoajana, eikä loppua näy!

Indeed something to ride or roll with. Oh, what an album this is!

Julkaistu 03.07.2019