Vuonna 1977 syntynyt Xmies, oikealta nimeltään Johannes Naumanen kutsuu itseään musiikin sekatyöläiseksi, jonka toimeentulo koostuu pienistä puroista sieltä täältä. Mies tuottaa, tekee radio -ohjelmaa siinä, missä myös audiotöitä, äänisuunnittelua ja dj -hommia. Vuonna 2009 syntyi päätös keskittyä pelkkään musiikkiin ja muiden alojen työnhaku sai jäädä.

Musiikki tuli mukaan elämään jo aikaisessa vaiheessa muusikkoisän myötä, ensimmäisen Casionsa Naumanen sai jo 4 -vuotiaana ja kolmannella luokalla, musiikkiluokan alkaessa mies oli jo soittanut pianoa muutaman vuoden. Seuraavaksi orgaaniseksi soittimeksi valikoitui trumpetti ja sen seuraksi hän pyysi vanhemmiltaan Amiga 500 -tietokoneen nähtyään kaverillaan tracker -ohjelman, jolla sai tehtyä musiikkia. Kotoa löytyi myös paljon erilaisia syntetisaattoreita, vocodereita ja muita hardware -laitteita, joiden kanssa oli mielenkiintoista tutkimusmatkailla.

Yläasteella Naumanen hylkäsi trumpetin soiton ja halusi keskittyä tietokonemusiikin tekemiseen. Myös bändikuviot tulivat mukaan kuvaan ja 90 -luvun alussa mies muistelee aloittaneensa räppäämisen yhdistettynä deathmetal-bändiviritykseen sen hetkisessä kotikaupungissa Kotkassa. Vaikka työhistoriaan onkin mahtunut myös paljon muiden alojen töitä, mielessä kyti vahva ajatus musiikinteosta leipätyönä.

“Mä oon asunu niin monessa paikassa, että kun jengi kysyy mistä mä olen kotoisin, vastaan `en mistään´. Synnyin Kuopiossa, asuin lapsuuden pohjoisessa ja Kotka on eräänlainen henkinen kotikaupunki. Mutta oonhan mä asunut myös Turussa, Oulussa, Vaasassa, Jyväskylässä, Espoossa ja vaikka missä. Nykyään kotikaupunki on Helsinki.”

 

TSEKKAA XMIES -TUOTANTOA:

90-luvulla Suomessa räpättiin yleisesti englanniksi ja Naumanen muistelee kuulleensa vuosikymmenen lopulla YleX -kanavaa edeltävältä Radio Mafialta Raymond Ebanksin Suomiräppispesiaalin, jossa soitettiin Seren Viesti ja Fintelligensin Voittamaton. Kyseisiä kappaleita ei ollut tuolloin vielä julkaistu virallisesti, mutta ne tekivät syvän vaikutuksen ja Naumanen muistaa soittaneensa bändikavereilleen ja ilmoittaneensa, että nyt räppikieleksi vaihtuu suomi. Ensimmäisen soolobiisinsä mies teki vuosituhannen vaihteessa Jyväskylässä asuessaan; Artistinimenä oli Blunttech ja biisi oli Träkkerikostaja.

“Mä muutin sitten Helsinkiin töihin ja löysin tällasen nettisivuston, jolla pyöri paljon samasta asiasta kiinnostuneita tyyppejä. Se oli sillon Suomihiphop.com…ei kun kyllä se oli sillon vielä FAM -nimellä. Siellä jengi innostu ihan helvetisti mun biisistä ja yks noista innostuneista oli Solonen. Se pyysi mua sitten tekemään sillekin biitin ja siihen syntyi Narcoticin “Mist Me Tullaan” -single. Ja siitä asti me ollaan tehty musaa yhdessä.”

Sittemmin Xmies tuotantoa on kuultu jo mainitun Mc Solosen ja aisaparinsa Mc Kosolan, kuin myös esimerkiksi Palefacen, Pyhimyksen, Steen1:n, Haamun, Asan, Stepan, Chyden, Junon, Jodarokin, Mikrofonistien ja Alamaan biiseissä. Yksi tuoreimmista projekteista on vastaavana tuottajan toimiminen Olli Antonion 2. levyn teossa.

 

LISÄÄ XMIES -TUOTANTOA:

Tuotantotavoista keskustellessa ja samplelähteistä kysyttäessä Naumanen tyrmää puristisen tavan käyttää lähteinä ainoastaan vinyyliä. Mies samplaa omien sanojensa mukaan ihan kaikkea, mistä ääntä lähtee. Youtube, kasetit, cd-levyt -kaikki on vapaata riistaa. Tekotapoja on lukemattomia ja työn alla olevan biitin luonne määrittää prosessin ja siihen sopivan laitteen.

Yksi Naumasen monista työmaista on Lyömättömät -radioshow, joka pyörii YleX:illä lauantaisin klo 17.00 -20.00. Ratkiriemukas ohjelma koostuu Xmies -Mc Solonen -Mc Kosola -kolmikon läpänheitosta ja humoristisista freestyle -vedoista, mutta myös kiitettävästä määrästä informaatiota koskien mustaa rytmimusiikkia.

Myös TV -työskentely on tullut tutuksi Heikelä Syndrooma -ohjelman kautta, jossa Xmies toimi Mc Solosen kanssa eräänlaisena kommentaattoriparina, joka summasi illan keskustelut aina mainoskatkolle mentäessä. Yleensä ohjelman loppusummaukseen liittyi mukaan myös kolmas kommentoija miesten Freerap -porukasta. TV -työ itsessään on hidasta, sekä aikaa vievää ja vaatii kärsivällisyyttä. Työtunteja kyseisen ohjelman tiimoilta kertyi paljon myös siksi, että Naumanen hoiti kokonaisuudessaan myös kaiken äänisuunnittelun.

Naumanen on julkaisemassa lähitulevaisuudessa Xmies -tuottajalevyn, jolla tullaan kuulemaan kotimaisia eturivin artisteja, mutta kyseessä on sen luokan merkkipaalu kotimaisen räpin kentässä, että se ansaitsee kokonaan oman artikkelinsa. Toimitus päätti pyytää mieheltä vielä tuoreet pitkäsoittosuositukset niin ulkomailta, kuin Suomestakin:

“Kotimaisista täytyy valita Pyöveli & Nasty -Kokoelma(Monsp Records), koska se on ihan helveti hyvä! Ulkomaisista sanon Stanton Warriorsin Rise -levyn. Sitä on tullut paukutettua paljon!”

 

Kotisivu: https://www.xmies.com/

Facebook: https://www.facebook.com/xmies23/

Instagram: https://www.instagram.com/xmies23/?hl=fi

Twitter: https://twitter.com/xmies23

 

 

…JA LISÄÄ LOISTAVAA XMIES -TUOTANTOA: